Служебният кабинет Донев проведе редовното си заседание днес.  Ето какви решения

...
Служебният кабинет Донев проведе редовното си заседание днес. 
Ето какви решения
Коментари Харесай

МС одобри сключеното споразумение между Булгаргаз и Боташ


Служебният кабинет " Донев " организира постоянното си съвещание през днешния ден. 

Ето какви решения одобри Министерският съвет: 

Повече чужденци учат висше обучение в България

Увеличават се чужденците, които учат висше обучение в България. През образователната 2021/2022 година техният брой е 16 525, което 8,2% от всички студенти в страната. През 2013 година делът им е бил двойно по-малък - 4,1%. Това демонстрират данни от Националната карта на висшето обучение в Република България, която беше обновена през днешния ден с решение на Министерския съвет. 

Според документа България е отличник в целия Европейски Съюз по дял на задграничните студенти по медицински специалности. 58,5% от учещите „ Медицина “ в страната са чужденци.

Общият брой на студентите в България е 200 781. Това е по-малко от половината (48%) от избрания от Националната организация за оценяване и акредитация (НАОА) общ потенциал на всички висши учебни заведения в страната, които имат места за 415 472 студенти. През предходната година настоящите студенти са заемали 53% от избрания от НАОА потенциал.

Средният застрахователен приход на излизащите от университетите висшисти в България се е нараснал съвсем двойно за последните 10 години. През 2013 година той е бил 868 лв. на месец, а през тази година е 1646 лв.. Само 2,5% от приключилите висше учебно заведение в страната през последните 5 години в този момент са безработни, а през 2013 година техният дял е бил 4,15%. Отчитат се обаче обилни разлики във връзка с реализацията по предопределение в обособените професионални посоки. Например 95% от приключилите „ Медицина “ работят по специалността си, до момента в който в направление „ Туризъм “ единствено 21% от дипломиралите се заемат позиции, съответстващи на образованието им.

Актуализираната Национална карта регистрира и други, разнообразни по своя темперамент и дълбочина, несъответствия в структурата на висшето обучение. Продължава наклонността повече дами да учат виеше обучение. Техният брой е почти 114 хиляди (57%), до момента в който мъжете са към 86 хиляди. В някои професионални посоки студентите са съвсем напълно дами - изключително в „ Педагогика “ - 96% и „ Теория и ръководство на образованието “ - 89%. Мъжете имат над 80% дял в „ Металургия “, „ Електротехника, електроника и автоматика “, „ Енергетика “ и „ Машинно инженерство “.

Отчитат се несъответствия и в териториалната конструкция на висшето обучение. Най-много висши учебни заведения (28) има в Югозападния регион за обмисляне, който включва София. На другия полюс е Северозападният регион, в който са основани единствено две висши учебни заведения (Медицинският университет в Плевен и Висшето военновъздушно учебно заведение в Долна Митрополия), а други три работят посредством филиали. 

Националната карта на висшето обучение е призната с Решение на Министерски съвет през 2021 година Тя се актуализира годишно, а информацията от нея се употребява за установяване на държавната политика за висшето обучение, в това число приема в избрани посоки и специалности и разкриването на нови университети или филиали. Целта е да има уравновесено развиване на мрежата от висши учебни заведения, която да дава отговор на действителните потребности на районите и на прогнозите на пазара на труда.

Правителството одобри Деветия годишен отчет за осъществяването на решенията на Европейски съд по правата на човека по каузи против България за 2021 година

Министерският съвет одобри решение за внасяне в Народното събрание на Деветия годишен отчет за осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) по каузи против България за 2021 година

Темите на отчета са обособени в три елементи. В първата е показана настояща информация за броя на неоправдателните решения за миналата година, броя на висящите тъжби пред Европейски съд по правата на човека и обобщение с някои решения на Европейски съд по правата на човека против България, постановени през годината.

Втората част съдържа обща информация за осъществяването на решенията на Европейски съд по правата на човека против България, в това число сравнителна статистическа информация. Посочени са изпълнените през годината решения, както и тези, по които е бил реализиран прогрес.

Третата част визира съществени проблеми, произлизащи от решенията на Съда и показва ограниченията, който законодателната, изпълнителната и правосъдната власт следва да подхващат за сполучливото осъществяване на решенията и попречване на бъдещи нарушавания на Конвенцията и неоправдателни решения против България.

В Доклада се показва, че България е на 14-то място по брой висящи тъжби (623) и на 17-то място по брой висящи тъжби на глава от популацията.

През 2021 година Европейски съд по правата на човека се е произнесъл по 60 каузи против България, от които по 37 е постановил решение всъщност. Размерът на изплатените компенсации по неоправдателни решения на Европейски съд по правата на човека през 2021 година е 740 598 лева, от които 228 318 лева по подписани другарски съглашения и едностранни заявления.

По брой каузи в засилена процедура (групи каузи, поставящи структурни и систематични проблеми) България се намира към момента на челните места в класацията на страните членки, което я слага на 6-то място след Русия (16%), Украйна (15%), Турция (11%), Румъния (10%) и Италия (7%).

В началото на 2021 година Парламентарната асамблея на Съвета на Европа одобри резолюция, в която уточни България като една от 10-те страни членки, които най-вече бавят осъществяването на решенията на Европейски съд по правата на човека и акцентира, че са нужни спомагателни старания, като се засилят механизмите на съгласуваност сред другите институции. В отговор междуведомствена работна група изготви план, а държавното управление одобри Пътна карта за осъществяване на решенията на Европейски съд по правата на човека. Документът очерта най-належащите ограничения от законодателен темперамент за осъществяване на решенията, от компетентността на изпълнителната власт, избрани бяха надлежно периоди и виновни институции за правене на планове за изменение на нормативни актове.

Като най-важен проблем в несъблюдение в Доклада са разпознати групата каузи С.З./Колеви, свързани с неефективността на наказателните производства и структурния проблем по отношение на неналичието на механизъм за без значение следствие на основния прокурор.

В осъществяване на интернационалните задължения на България по осъществяване на окончателните решения на Европейски съд по правата на човека беше общопризнат метод за обвързване на посочените систематични проблеми с ангажимент за промени, поети на най-високо държавно равнище с Националния проект за възобновяване и резистентност.

Създадени са условия за понижаване на административната тежест в работата на Комитетите за наблюдаване на стратегиите, съфинансирани от Европейските фондове при споделено ръководство

Правителството одобри Постановление за изменение и допълнение на Постановление на Министерски съвет № 302 от 2022 година за основаване на комитети за наблюдаване на Споразумението за партньорство на Република България и на стратегиите, съфинансирани от ЕФСУ, за програмен интервал 2021 - 2027 година С постановлението се понижава броят на комитетите за наблюдаване в област „ Вътрешни работи “ от три на два, като се планува основаване на един Комитет за наблюдаване на стратегиите на Република България по Фонд „ Вътрешна сигурност “ и по Инструмента за финансова поддръжка за ръководството на границите и визовата политика.

Редуцирането на броя на комитетите за наблюдаване на стратегиите в област „ Вътрешни работи “ дава опция за понижаване на административната тежест в работата на Комитетите, защото огромна част от институциите и организациите с подготвеност в областите на поддръжка се припокриват.

Предвижда се също опцията съвещанията на комитетите за наблюдаване да се организират в хибриден (смесен) формат, с изключение на в досегашната присъствена или отдалечена форма. По този метод се улеснява присъединяване на всичките им членове и се съблюдава правилото на бистрота и партньорство.

Предоставя се опция на всеки Комитет за наблюдаване на стратегия или стратегии да преглежда и утвърждава предложение до Съвета за съгласуваност при ръководството на средствата от Европейския съюз за планове, финансирани по съответната стратегия, за които да бъдат приложени Пактове за честност.

Одобрена е позиция на страната ни по отношение на процедура по преустановяване на участието в МИБ и МБИС

Със свое решение държавното управление утвърди позиция на страната ни по отношение на процедура по преустановяване на участието в Международната капиталова банка (МИБ) и Международната банка за икономическо съдействие (МБИС).

През март 2022 година Министерският съвет одобри решение, с което страната ни се причисли към обща позиция на страни членки на Европейския съюз за преустановяване на участието им в двете банки. Съгласно позицията страните ще подхващат нужните стъпки в сходство с вътрешните си национални процедури за формалното им отдръпване от двете финансови институции.

Министерският съвет предложи на Народното събрание да даде единодушие за увеличение на акционерното присъединяване на България в капитала на Черноморската банка за търговия и развиване

Правителството утвърди предложение до Народното събрание за предоставяне на единодушие за увеличение на акционерното присъединяване на Република България в капитала на Черноморската банка за търговия и развиване (ЧБТР).

България има статут на страна учредителка в ЧБТР, като българското акционерно присъединяване в капитала й е в размер на 13,5 %.

Членството в интернационалната финансова институция основава опция за присъединяване на страната ни в взаимни планове в границите на черноморското икономическо съдействие и за въздействие върху финансирането и реализацията им.

Приети са промени в Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020

Преразпределяне на неусвоен финансов запас за финансови принадлежности сред предпочитани оси и актуализирането на стойности на знаци са измежду признатите от държавното управление промени в Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 - 2020 година Мерките за енергийна успеваемост на еднофамилни жилищни здания по предпочитаната ос за стабилно и интегрирано градско развиване, финансирани с финансови принадлежности, към този момент ще могат да се ползват на цялата територия на 39-те огромни и междинни общини. Досега това беше допустимо единствено в обитаемоте места - административни центрове.

64 178 239 лева от общо 79 282 232 лева неусвоен запас за финансови принадлежности по Приоритетна ос 6 „ Регионален туризъм “ на програмата се пренасочват към първата предпочитана ос „ Устойчиво и интегрирано градско развиване “. Средствата са за индексация на административни контракти за безплатна финансова помощ, които са в осъществяване и напълно с финансов инструмент. Ще се поддържат също нови планове в направленията „ Градско развиване “ и „ Зони с капацитет за икономическо развиване “. Близо три пъти се усилва целевата стойност за повърхност на публичните или търговски здания, издигнати или актуализирани в градски региони - от 21 819 кв. м. на 70 873 кв. м. Нараства и целевият обсег на незастроените площи, основани или рехабилитирани в градски региони — от 4 045 455 кв. м на 4 286 942 кв. м. От 18 на 12 понижават туристическите артикули за обектите на културното завещание, които би трябвало да бъдат създадени по шестата ос.

10 972 838 лева за индексация на контракти за строително-монтажни работи се резервират в оста за районен туризъм, като финансирането ще бъде посредством финансов инструмент вместо безплатно. Останалите 4 131 155 лева неусвоени средства за индексация на контракти за строително-монтажни действия, финансирани с финансов инструмент, остават в бюджета на предпочитаната ос като финансов инструмент.

Към оста за стабилно и интегрирано градско развиване се насочват също по този начин и 12 775 710 лева свободен запас от петата предпочитана ос „ Регионална обществена инфраструктура “. Средствата са за индексация на контракти за строително-монтажни работи с безплатна помощ. Намалява се целевият брой обекти на обществената инфраструктура в развой на деинституционализация от 214 на 181.

Промените в оперативната стратегия ще обезпечат сполучливата й реализация и ще предотвратят загуба на европейски средства.

Продължава поддръжката за преподавателите от държавните висши учебни заведения, подготвящи бъдещи учители

Министерският съвет удължи с една година осъществяването на Националната стратегия „ Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши учебни заведения, подготвящи бъдещи учители “. Програмата е призната с Решение № 47 на Министерския съвет от 19 януари 2021 година за период от 24 месеца.

До момента в границите на Националната стратегия са подготвени към 400 преподаватели. Създадена е и се поддържа общодостъпна виртуална библиотека с презентации и видео лекции по главните тематики на програмата. Разработени са и са публикувани два наръчника - за използване на компетентностния метод и новаторските просветителни технологии в процеса на образование. В развой на създаване и съоръжение са центрове и зали с интерактивни презентационни системи за образование по ИКТ-базирани новаторски просветителни технологии в 22 държавни висши учебни заведения. Предстои свързването им в Национална мрежа за бърз продан на хрумвания и положителни практики

Усвоените средства, в това число предоставени на висши учебни заведения, са в размер на 866 958 лева

Удължава се срокът на договорите на лицата, ангажирани с използването на ПРСР и Стратегическия проект

Министерският съвет промени Постановление за назначение на спомагателен личен състав за потребностите и в периода на използване на Програма за развиване на селските региони за интервала 2014-2020 година Промените целят усъвършенстване и подсилване на административния потенциал, ангажиран в процеса на използване на ПРСР, както и в подготовката и бъдещото използване на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023-2027 година

В Постановлението от 2015 година е планувано крайният период на договорите да бъде не по- късно от 30 октомври 2023 година Финансирането е със средства на Програмата от мярка „ Техническа помощ ”.

С приемането на плана ще се реализира по-добро систематизиране на човешкия запас за възстановяване на работните процеси в дирекция „ Развитие на селските региони “ и в Държавен фонд „ Земеделие “, като се даде опция да се сключат контракти с лица за по-дълъг интервал от време.

За приемането на плана не са нужни спомагателни разноски, прехвърляния и други заплащания по бюджета на Министерството на земеделието за 2022 година

България ще взе участие в Международното ревю за биохрани „ БИОФАХ 2023 ” в гр. Нюрнберг

Министерският съвет утвърди присъединяване на България в Международното ревю за биохрани „ БИОФАХ 2023 ”. То ще се организира в интервала 14 - 17 февруари 2023 година в гр. Нюрнберг, Федерална република Германия.

Международното ревю за биохрани „ БИОФАХ 2023 ” е едно от най- авторитетните в света ревю в региона на биохраните. В допълнение на това, присъединяване в ревю от сходен мащаб дава късмет на представителите от родното биологично селско стопанство и хранително-вкусова индустрия да поддържат и основават нови бизнес контакти, което е изключително значимо в интервала на икономическите усложнения, произлизащи от постпандемичната обстановка и усложнената политическа конюнктура, поради спора сред Русия и Украйна. Разходите по подготовката и присъединяване на България са за сметка на бюджета на Министерството на земеделието, като се изключи тези, които ще бъдат обезпечени от Държавна помощ SA. 47097 „ Помощ за присъединяване в изложби ”.

С към 1266 изложители и над 15370 гости, ревюто се организира за първи път в град Нюрнберг през 1999 година, като тази традиция продължава и до през днешния ден с голям триумф. През 2020 година то е посетено от към 51500 търговски гости и 3266 изложители.

Правителството се разпореди с парцели

По решение на Министерския съвет се учредява безплатно безсрочно право на градеж в интерес на община Бургас върху парцел - частна държавна благосъстоятелност. Той се намира в Промишлена зона „ Север “ в Бургас и е с повърхност 3064 кв. м. В него ще бъде построена помпена станция, представляваща цилиндър с диаметър 2,20 м и обща дълбочина 5,30 м, със застроена повърхност 5 кв. м, с планувана защитна зона. Изграждането на оборудването е по отношение на реализирането на обект „ Реконструкция на ВиК мрежата на град Бургас - Запад “, подобект „ Реконструкция и създаване на канализационни мрежи и уреди на Северна промишлена зона град Бургас “. Имотът - частна държавна благосъстоятелност е в ръководство на регионалния шеф на Бургас.

Съгласно друго решение на Министерския съвет Регионалната ревизия по околната среда и водите - Русе получава ръководството върху парцел - обществена държавна благосъстоятелност в град Русе. Той е ситуиран на първия етаж в постройка на ул. „ Проф. Димитър Баларев “ № 2. Имотът съставлява независим обект с повърхност 97 кв. м, включващ две стаи. Средствата за стопанисването, поддръжката и ръководството му ще бъдат обезпечени от бюджета на Министерството на околната среда и водите през 2023 година

Правителството взе също решение да отнеме заради отпаднала потребност от Агенция „ Пътна инфраструктура “ правото на ръководство върху парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Имотът се намира в местността „ Круски дол “ край панагюрското с. Попинци и съставлява овощна градина с повърхност 6176 кв. м. По държавното решение парцелът се дава за безплатно ръководство на Министерството на земеделието.

С решение на кабинета община Бургас получава парцел - частна държавна благосъстоятелност, представляващ 25,77% идеални елементи от аграрен парцел, целият с повърхност от 1267 кв. м. Безвъзмездното прекачване правото на благосъстоятелност върху парцела ще сътвори опция за облекчаване на общински потребности посредством реорганизация на ул. „ Одрин “.

Хайко Шмидт става почетен консул на Република България в Лайпциг

Правителството одобри решение за назначение на господин Хайко Шмидт, жител на Федерална република Германия, за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България във Федерална република Германия и за разкриване на консулство на Република България във Федерална Република Германия, ръководено от по този начин назначеното почетно (нещатно) консулско длъжностно лице, със седалище гр. Лайпциг и с консулски окръг, обхващащ територията на федерална провинция Саксония.

Инж. Хайко Шмидт е дълготраен и деен член на управителния съвет на Германо-българския конгрес и член на Германо-българското сдружение в Лайпциг. Последователно поддържа развиването на стопански контакти на локално и районно ниво. През последните 20 години господин Хайко Шмидт развива сполучлив бизнес в България и подкрепя учредяването на бизнес и стопански структури от лични компании в България и в Саксония. Активно взе участие в сдружения с нестопанска цел, с активност, насочена към задълбочаване на двустранните връзки, както и в взаимни планове сред български и немски университети, като обезпечава стипендии и стажове за български студенти в университета в Лайпциг, както и благоприятни условия за следдипломна подготовка на български абитуриенти за задълбочаване на практическия им опит и познания. Говори свободно български език и участва трайно измежду германоезичните бизнесмени в България, както и като подпомагащ установяването на български вложители в Германия, в региона на хранително- вкусовата индустрия, селското стопанство и околната среда. Координатор е на Германската Асоциация за резистентност и ръководство на околната среда, секция България. Подпомага интензивно организационно и финансово активността на българското учебно заведение в гр. Лайпциг.

Правителството смята, че с допълнението на мрежата на почетните консули на Република България на територията на Федерална република Германия с назначението на още един почетен консул, със седалище във федерална провинция Саксония, в която България няма професионално дипломатическо посланичество, ще способства позитивно върху развиването на двустранните връзки в редица области от съвместен интерес. 

Министерският съвет утвърди сключването на Споразумение сред „ Булгаргаз ” ЕАД и BOTAŞ BORU HATLARI İLE PETROL TAŞIMA A. Ş.

Министерският съвет утвърди сключването на Споразумение сред „ Булгаргаз ” ЕАД и BOTAŞ BORU HATLARI İLE PETROL TAŞIMA A. Ş., c което се обезпечава достъп на „ Булгаргаз ” ЕАД до терминалите за регазификация на полутечен природен газ и последващия му транспорт до територията на Република България, за интервала 01.01.2023 година - 31.12.2035 година

Положителният резултат от подписването на Споразумението и следващ общоприет контракт за доставка на природен газ с BOTAŞ BORU HATLARI İLE PETROL TAŞIMA A. Ş., ce показва в дълготрайно обезпечаване на потенциал за регазификация и предпазване на полутечен природен газ за потребностите на клиентите на „ Булгаргаз ” ЕАД в размер до 1,3 милиарда куб. м. годишно.

Споразумението планува еластичност за доставки на природен газ от 0 до 53 200 MWh на ежедневна база, което ще обезпечи забележителна конкурентност на „ Булгаргаз “ ЕАД на пазара на природен газ в района, както и до понижаване на риска от загуби при балансирането при преноса на природен газ. С подписването се обезпечава дълготраен първоначален капацитетен артикул от газопреносната мрежа на Република Турция.

Освен позитивно финансово и имиджово отражение за „ Булгаргаз “ ЕАД като сътрудник на един от най-големите търговци на природен газ в Европа, сключването на съглашение сред операторите на газопреносните мрежи на Република България и Република Турция ще докара до спомагателни доходи за „ Булгартрансгаз “ ЕАД от запазване на потенциал. Ще бъдат обезпечени сигурността на доставките на природен газ в страната и района.

Правителството утвърди съглашение в областта на защитата

Министерският съвет одобри Решение, с което утвърждава „ Споразумение за придобиване и взаимно обслужване (BGR-USA-02) сред Министерството на защитата на Република България и Департамента по защитата на Съединените Американски Щати “ и предлага на Народното събрание да го ратифицира със закон.

Споразумението съставлява обновен вид на към този момент настоящото такова от 2001 година То открива главните правила и процедури за улеснение на взаимното даване на логистично обезпечаване, като спомага за повишение на оперативната съгласуемост, боеготовност и успеваемост на въоръжените сили посредством разширение на съдействието при взаимното даване на артикули и услуги и е съществена форма за логистично взаимоотношение при реализиране на дейностите, свързани със взаимното оборудване Полигон „ Ново село “.

Кабинетът се срещна с резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по превоз, телекомуникации и енергетика на Европейски Съюз

Правителството се срещна с резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по превоз, телекомуникации и енергетика (формат „ Транспорт “ и „ Телекомуникации “), което се организира на 5 и 6 декември 2022 година в гр. Брюксел.

В бранш „ Транспорт “ в региона на интермодалните въпроси беше реализиран общ метод по предлагането за изменение на Регламент за трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Предложеното преразглеждане на политиката за развиване на TEN-T има за цел да построи надеждна, безпроблемна и висококачествена трансевропейска транспортна мрежа, която подсигурява устойчива съгласуваност в целия Европейски съюз без физически спирания, тесни места или изчезнали връзки до 2050 година

По отношение на превоза за вътрешните водни пътища Българската страна изрази своята поддръжка по плана на Заключенията по отношение на настоящото развиване на превоза по вътрешни водни пътища (NAIADES III).

В бранш „ Телекомуникации “ министрите организираха намерено разискване на законодателни актове свързани с хармонизираните правила за изкуствения разсъдък, европейската цифрова идентичност, достъпа до данни и тяхното потребление, както и киберсигурността за артикули с цифрови детайли. Проведе се ориентационен спор на тематика „ Цифрови умения за цифровото десетилетие “.

България показа подхванатите ограничения на национално равнище за постигнатите общоевропейските цели при повишение на цифровите умения измежду работещото население и за поощряване броя на ИКТ и секторните експерти.

По време на съвещанието се дискутираха и телекомуникационна помощ за Украйна, Европейска декларация по отношение на цифровите права и правила за цифровото десетилетие, както и интернационалните начинания в региона на цифровите технологии.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в извършеното съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване в съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “, извършен на 8 декември 2022 година, в Брюксел.

В отчета са показани резултатите от полемиките по отношение на: Цялостно положение на Шенгенското пространство; Пълното използване на наредбите на достиженията на правото от Шенген в Хърватия, България и Румъния; Проект на Регламент за адресиране на случаи на инструментализиране в региона на миграцията и убежището; Агресията на Русия против Украйна: обстановката с бежанците в Европейски Съюз и разговор по вътрешната сигурност; Външното измерение на миграцията и обстановката по главните миграционни пътища; Кратки двустранни срещи с министрите на вътрешните работи на Австрия, Латвия и Швеция и изпълнителните шефове на Фронтекс и Европол.

Правителството се срещна с резултатите от Съвета на министрите по земеделие и риболовство на Европейски Съюз

Правителството се срещна с резултатите от Съвета на министрите по земеделие и риболовство на Европейския съюз, който се организира на 11 и 12 декември 2022г. в Брюксел, Белгия.

Основен акцент през първия ден на двудневното съвещанието бе постигането на политическо съглашение по отношение на определянето на равнищата на общи възможни улови и квоти за 2023 година и 2024 година във връзка с някои дълбоководни рибни ресурси. По време на срещата бе прегледан и Регламент на Съвета за установяване за 2023 година на опциите за лов на риба на избрани рибни ресурси и групи рибни ресурси в Средиземно и Черно море Предложението регистрира и усложнената конюнктура, въз основа на последствията от пандемията Ковид-19, нарушените вериги на доставки, икономическите последици от нарасналите цени на горивата, както и войната в Украйна и действителните закани за сигурността на корабоплаването в Черно море.

По отношение на продължаващите пазарни разстройства и несигурността, в резултат на продължаващите в Украйна военни деяние, страната ни съобщи, че обезпечаването на своевременна изключителна поддръжка за засегнатите селскостопански браншове би трябвало да продължи. За финансирането на тези изключителни ограничения следва да се употребяват всички налични благоприятни условия и принадлежности, измежду които и спешният запас.

Във връзка със Стратегическите проекти на ОСП и настояща обстановка, страната ни означи, че националният Стратегически проект по ОСП е утвърден на 7 декември 2022 година, като сега се работи интензивно по правенето и въвеждането на национално законодателство, което да обезпечи плавния преход към новите условия.

Съветът прегледа също по този начин пригодността на законодателството на Европейски Съюз в региона на хуманното отношение към животните, като България съобщи, че приемането на съгласуван метод на равнище Европейски Съюз е от значително значение за отбрана на хуманното отношение към животните и основаване на по-справедлива конкуренция за земеделските производители в страните членки. Същевременно, поради актуалната икономическа обстановка в Европа, посочи, че методът към промени в законодателството в тази област би трябвало да бъде еволюционен и рационален, с цел да не се заплаши икономическата жизненост на фермерите и устойчивостта на продоволствената осигуреност на Съюза.

Одобрена е позицията на страната ни за съвещание на Съвета ЕКОФИН

Правителството утвърди позицията на страната ни за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се организира на 17 януари 2023 година в Брюксел.

По време на съвещанието министрите ще обсъдят икономическите и финансовите последствия от експанзията на Русия против Украйна, ще бъде показана работната стратегия на Шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз и ще бъде утвърдена оценката на Плана за възобновяване и резистентност на Люксембург.

Очаква се в границите на Европейския учебен срок за 2023 година министрите да одобрят изводи на Съвета по Доклада за механизма за предизвестие за 2023 година и Годишната тактика за резистентен напредък за 2023 година, както и рекомендацията на Съвета на Европейски Съюз по отношение на икономическата политика на еврозоната.

Правителството утвърди план на Закон за допълнение на Закона за специфичните разследващи средства

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Закон за допълнение на Закона за специфичните разследващи средства.

Със законопроекта се предлага в член 13, алинея 1, т. 1 от Закона за специфичните разследващи средства (ЗСРС) като субекти, които имат право да желаят потребление на специфични разследващи средства, наред с Главна дирекция „ Гранична полиция “ да се прибавят и районните дирекции „ Гранична полиция “. Предложеното допълнение на ЗСРС се стимулира с събитието, че седемте районни дирекции „ Гранична полиция ” дават отговор за съответната гранична зона, включително въздушната граница. Отдалечеността на множеството районни дирекции „ Гранична полиция “ голословно усилва нужното време и запаси (финансови и човешки), свързани с настояването за потребление на специфични разследващи средства.

В заключителна наредба от законопроекта се предлага в член 56а, алинея 3, т. 2 от Закона за кредитните институции (ЗКИ), като конструкция на Министерство на вътрешните работи (МВР) с право на достъп до електронната осведомителна система на Българска национална банка (БНБ) да се добави и Главна дирекция „ Гранична полиция “. Предложението за допълнение на ЗКИ се обосновава с това, че в член 56а, алинея 3, т. 2 от ЗКИ са посочени структурите на Министерство на вътрешните работи с право на достъп до електронната осведомителна система на Българска народна банка - Главна дирекция „ Национална полиция “, Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ и регионалните дирекции на Министерството на вътрешните работи, а Главна дирекция „ Гранична полиция “ не е посочена като конструкция на Министерство на вътрешните работи, оторозирана по силата на посочената наредба е достъп до такава информация от Българска народна банка. Като национална профилирана конструкция за реализиране на дейностите по член 6, алинея 1, т. 1 и 3 от Закона за Министерство на вътрешните работи (оперативно-издирвателна активност и следствие на престъпления), полицейските органи на Главна дирекция „ Национална полиция “ извършват функционалните си отговорности по осъществяване на тези действия на територията на цялата страна, а освен в зоните и обектите по член 39, алинея 3, изр. 1-во от ЗМВР. Осъществяването на тези действия цели попречване, секване, откриване и документиране на закононарушения, както и тяхното следствие, посредством събиране на задоволително доказателства с годни доказателствени средства. Неизменна част от мероприятията за цялостно и всестранно документиране на закононарушенията е точно събирането на данни от всякакво естество, включително и финансова информация, които в избран миг да послужат за задачите на доказването. Липсата на достъп до електронната осведомителна система на Българска народна банка по член 56а, алинея 1 от ЗКИ води до неспособност да се употребяват наличните в нея данни, а това се отразява отрицателно върху пълнотата и всестранността на осъществяваните от ГДГП оперативно-издирвателни мероприятия.

Одобрен е план на ЗИД на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България.

С плана на закон се основава законова уредба за осъществяване на конституционните отговорности на българските въоръжени сили, на съюзните отговорности на страната в НАТО и уговорките по Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз. Регламентират се случаите на присъединяване на въоръжените сили в състава на многонационални военни формирования при осъществяване на интервенции, задачи и други интернационалните начинания на територията на страната.

Регламентира се процесът по реализиране на оперативното управление, националният надзор и прехвърлянето на пълномощията за оперативното ръководство на формированията, когато те извършват задания на територията на страната.

Създава се експлицитна уредба, регламентираща периода на присъединяване на българските военнослужещи на длъжности в интернационална организация или самодейност в интервенция, или задача на територията на страната.

Осигурява се централизиран модел за предписание с непотребни движими движимости с общо предопределение, по този начин както това е уредено за непотребните движими движимости, представляващи артикули, свързани с защитата, в това число оръжия, муниции, взривни субстанции и пиротехнически произведения за да се даде опция за бързо освобождение от тях, посредством способите в Закона за държавната благосъстоятелност и правилника за неговото използване, непосредствено от местата на тяхното предпазване, без да е належащо да бъдат превозени и съхранявани от други длъжностни лица в разнообразни от досегашните складови региони.

Уеднаквява се срокът за командироване на представители на МО с този на мандата на чиновниците на Министерство на външните работи в задграничните представителства. По този метод ще се реализира синергия сред чиновниците на двете ведомства при отстояване на националните ползи и осъществяване на политиките на България, в подтекста на участието на страната в НАТО и Европейски Съюз.

Министерският съвет дефинира стойностите, които служат за пресмятане на тавана на пазарните приходите на производителите на електрическа енергия

АЕЦ „ Козлодуй “ ще пресмята своя таван на пазарните доходи при 180 лв/ МВтч стойност на създадената електрическа енергия. За производителите на електрическа енергия от кондензационни централи на въглища тази стойност е 350 лева, увеличена с умножената по 1.32 средномесечна цена на звук СО² емисионни квоти за МВтч, а за производителите на електрическа енергия от въглища с добавено гориво от биомаса (твърди или газообразни горива от биомаса) и/или боклуци и/или нефтопродукти и/или композиция от тях - 350 лева увеличена с умножената по 0.9 средномесечна цена на звук емисионни квоти СО², за един МВтч. Производителите на електрическа енергия от ВЕИ без контракт за компенсиране с награди ще дефинират своя таван на пазарните доходи при 350 лв/ МВтч стойност на създадената електрическа енергия. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, утвърдено на днешното му съвещание, с което се дефинират стойности за пресмятане на тавана на пазарните доходи на другите видове производители на електрическа енергия. Над тези тавани производителите дължат вноски във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, посредством които се обезпечава нужният финансов запас за справяне с последствията от високите цени на силата.

Министерски съвет утвърди промени в Закона за силата от възобновими източници

С решение на Министерския съвет бе утвърден план на Закон за изменение и допълнение на Закона за силата от възобновими източници (ЗЕВИ). Измененията са създадени за транспониране на условията на Директива Европейски Съюз 2018/2001 за поощряване потреблението на сила от възобновими източници.

В законопроекта се планува ново пълномощие на министъра на енергетиката, който би трябвало да утвърждава проектите на топлопреносните предприятия за развиване на районни отоплителни или охладителни системи, при положение, че такива проекти бъдат създадени.

Измененията в ЗЕВИ регламентират още условията по отношение на определянето на национална цел за дял на силата от възобновими източници в брутното извънредно ползване, наложителната минимална цел за дял на силата от възобновими източници в крайното ползване в превоза, както и задачите за дял на силата от възобновими източници в секторите електрическа сила, топлинна сила и сила за изстудяване.

С оглед основаването на удобна рамка за поощряване и улеснение на развиването на потребителите на лична електрическа сила от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) и общностите за възобновима сила се вкарват условия във връзка с лицата, които могат да създават, използват, съхраняват и продават непотребните количества сила от възобновими източници.

Предвидено е облекчение на процедурите по присъединение за производители на електрическа сила от възобновими източници с обща конфигурирана мощ до 1 MW, като са понижени периодите за осъществяване на изследване и издаване на мнение за изискванията и метода за присъединение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР